Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Αλλαγή πολιτικής του ΔΝΤ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt τη διαχείριση κρίσης που ακολούθησε στην ευρωζώνη, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αμφισβητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τάσσεται υπέρ της έγκαιρης συμμετοχής των πιστωτών στην αναδιάρθρωση χρέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας, το σχέδιο του ΔΝΤ, το οποίο πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου, θέτει ως κεντρικό σημείο τη χρονική συγκυρία της αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με στόχο να πείθονται οι πιστωτές να παραιτούνται εγκαίρως από μέρος των αξιώσεών τους. Η αναδιάρθρωση θα τίθεται στο εξής, σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από το Ταμείο.

Όπως επισημαίνει η «Χάντελσμπλατ», το Βερολίνο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί «κούρεμα» χρέους χώρας της ευρωζώνης. «Δύο από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης» τονίζει η εφημερίδα και αναφέρεται σε δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή στρατηγικής και πολιτικής του Ταμείου, Χιου Μρέντενκαμπ ότι η ελληνική εμπειρία απέδειξε πως «οι αναδιαρθρώσεις, είτε είναι περιορισμένης έκτασης είτε έρχονται πολύ αργά», με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάκαμψη των χωρών αυτών και να δίνεται στους ιδιώτες ομολογιούχους ο χρόνος ώστε να απαλλαγούν από τους τίτλους, μεταθέτοντας το βάρος στους φορολογούμενους.





Είναι πολύ δύσκολο να πεις τι επιπτώσεις θα έχει ένα τέτοιο προαπαιτούμενο στο μέλλον. Μέχρι τώρα τα κρατικά ομόλογα ήταν το τελευταίο "αποκούμπι", βέβαια το αργότερο μετά την ελληνική κρίση όλος ο κόσμος ξέρει ότι δεν είναι έτσι. Πιθανολογώ ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού όλων των χωρών, γι'αυτό αντιδρά κι η Γερμανία. Δεν ενδιαφέρει τόσο η σύγκριση όσο το απόλυτο νούμερο κι η Γερμανία σίγουρα δε θα δεχτεί κάτι τέτοιο, όχι όσο την πληρώνουν για να τη δανείσουν!

6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. ..........ναι αλλα αυτη η αλαλγη πολιτικης του ΔΝΤ μαζι με την παραδοχη του ιδιου για λαθη στο πρωτο μνημονιο αλλα κυρίως το πλεονασμα αδυνατίζουν την ισχυ της τροικας και επιτρεπεουν στην Κυβερνηση να στειλωσει τα ποδια της απεναντι στους δανειστες.
      Αποδειξη αυτου ειναι η ψηφιση του προυπολογισμου ο οποιος ΔΕΝ περιμενε την εγκριση της Τροικας ως προβλεπεται απο τα τρια μνημονια και ψηφιστηκε παραυτα....ειναι μηνυμα πρωτης γραμης αυτο.

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει σχετικό άρθρο των FT, καλό είναι αρχίζει να ακούγεται και κανά δειλό ΟΧΙ, αλλά έχουμε δρόμο και το οξυγόνο τελειώνει. Το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο και κατά τη γνώμη μου το καθοριστικό. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα έχουμε τραγικές καταστάσεις.

      Διαγραφή
    3. ΤΙΠΟΤΕ δεν θα εχουμε.......γυρνάμε εκει που ανηκει η οικονομικη μας κατασταση, στις 10ετιες 80 και 90.
      Αν δεν κανουμε κατι σε παραγωγικο επιπεδο (γεωργια, κτηνοτροφια, μεταποιηση κ.α. εδω θα μεινουμε και δεν θα ξαναζησουμε δεκαετιες σαν τυο 2000.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ για την παραγωγή, τα κουβεντιάζαμε όμως ήδη από το 2010 κι αν εξαιρέσεις ιδιωτικές προσπάθειες δε βλέπουμε να γίνεται κάτι που να "φέρνει" σε στρατηγικό σχεδιασμό.

      Διαγραφή
    5. Πρωτα η απεξαρτηση απο το μνημονιο και μετα τα υπολοιπα........
      Το μνημονιο σημερα μας πληρωνει τα δανεια στο εξωτερικο, εμεις οι ελληνες σημερα ζουμε με οτι παραγουμε εμεις οι ιδιοι δλδ απο τους μισθους μας και τους φορους που πληρωνουμε (ετσι για να δουν οι ''μανιακοι'' αντιμνημονιακοι πως ειναι να ζεις χωρις δανεικα), οπου οι τελευταιοι πανε για το πλεονασμα και προηλθαν απο το κοψιμο των μισθων και των συνταξεων. Αμα δεν σου δανειζει κανεις πρεπει να κοψεις απο παντου, ακομα και να ψοφησεις, για να κανεις πλεονασμα.
      Αυτο το πλεονασμα επιτρεπει διαπραγματευση σε αλλο επιπεδο, οπως η τωρινη αρνηση για πληστειριασμους πρωτης κατοικιας σε μη εχοντες και η καταφαση σε εχοντες που κρυβονται πισω απο τους μη εχοντες, και φυσικα οδηγει εκτος μνημονιου.
      Μολις βγουμε απο το μνημονιο μπαινουμε ΞΑΝΑ στις αγορες, κι απο εκει θα χρηματοδοτηθουν οι τραπεζες για να χρηματοδοτησουν τον ''στρατηγικο σχεδιασμο'' ο οποιος θα δωσει πνοη σε ολους μας........
      Αν δεν βγουμε στις αγορες χρημα μην περιμενεις.........
      Α, και αυτο το χρημα δεν θα ειναι το ιδιο δανεικο οπως τα προηγουμενα χρονια, δεν θα ειναι δλδ ''βγαζω 5 και δανειζομαι 6'' αλλα θα ειναι ''βγαζω 5 και δανειζω 1,5''.....τα υπολοιπα θα μπαινουν στην παντα για να διατηρειται σταθερο το πλεονασμα.......
      Οταν το πελονασμα αυξανει το υπερβαλλον θα πεφτει στην αγορα με διαφορους τροπους..........
      Αυτο λεγεται σωστη οικονομια και αυτο ψηφισαμε ΟΛΟΙ οι ελληνες (κι εγω φυσικα) να φυγει το 1981!!!!!

      Διαγραφή